Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Osmanlı Mutfağı


HÜRREM  SULTAN
  MALZEME

   200 gr  Dana Eti Yağsız ve Sinirsiz  ( Kuşbaşı )
     100 gr   kültür mantarı
     1 tane  orta boy  soğan
     1 tane     sivri biber
     1 tane orta boy domates
     1 yemek kaşığı  salça
     ½  Limon
     2 tane orta boy patates
     2 su bardağı  su
     1 su bardağı  süt
                                Arzu Edilen Miktarda Tuz ve Karabiber
 YAPILIŞI
 Kültür mantarlarını yıkayıp süzdükten sonra 30 dakika limonlu ve tuzlu suda bekletelim.daha sonran mantarları 4 de bölüp susuz olarak ocağa koyalım ve suyunu çekene kadar bekletelim.Tencereye yağı ilave edip kızdırdıktan sonra eti ve soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun daha sonra mantarı ilave edin etin suyunu çekene kadar kadar kavurun daha sonra salçayı da ekledikten sonra suyu,tuzu ve karabiberi de ilave ettikten sonra kısık ateşte 30 dakika pişirin. Pişen yemeği fırın tepsisine boşaltalım üzerine domates ve biberleri kuşbaşı doğrayıp  ilave ettikten sonra tepsinin üzerini folyo ile kapatıp 60 dereceli fırında yarım saat bekletelim.
 Yemeğimiz hazır konuma gelmiştir tabağın altına püreyi serip üzerine yemeğimizi koyalım HÜRREM SULTAN servise hazırdır Afiyet Olsun…
 PÜRENİN YAPILIŞI
 Patatesi haşlayalım daha sonra haşlanmış patatesi soyarak mikserde çevirin. Daha sonra tencereye çok az yağ ve süt,tuz,karabiber ilave ederek iyice karıştırın…

HÜNKAR BEĞENDİ 
Malzemeler
500 gr Koyun Eti
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Adet Soğan
1 Çorba Kaşığı Sirke
2 Adet Domates
2.5 Su Bardağı Sıcak Su
5 Adet Patlıcan
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1.5 Çorba Kaşığı Un
1.5 Su Bardağı Süt
2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz , Kekik

Yemeğin Tarifi
Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin.
Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyle çok ince kıyın.
Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.

 
 

PAŞA ZADE
Malzemeler
   200 gr kuşbaşı  dana eti
     50 gr   Kaşar ( Rende )
     1 tane orta boy soğan
     1 tane orta boy domates
     1 tane orta boy  patlıcan
     1 tane sivri biber
     1 diş  sarımsak
     1 kaşık  salça
     1 yarım çay bardağı sıvı yağ
     2 su bardağı  su
     Tuz,karabiber,pulbiber
 YAPILIŞI
Yağı kızdıktan sonra eti ve soğanı ilave edin pembeleşinceye kadar kavurun.daha sonra domates,biber’i ilave edin etidikten sonra salçayı ilave edin ve kavurun daha sonra suyu,tuz,karabiber,pulbiberi de ilave edip kısık ateşte 30 dakika kaynamaya bırakın.
 Diğer tarafta patlıcanları alacalı soyduktan sonra kuşbaşı şeklinde doğrayın tuzlu suda 20 dakika bekletin daha sonra altına havlu peçete koyarak iyice kurlayın ve kızartın.
 Ocaktaki yemekle patlıcanları harman yapıp üzerine rendelenmiş kaşarı serperek fırına sürün kaşarların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun…


ARABAŞI ÇORBASI
Hamurun malzemeleri

2 su bardağı un
2 su bardağı soğuk su
3 su bardağı  sıcak su
2 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Unun ve  tuzu bir tencereye koy. 2 su bardağı su ile ez. 3 su bardağı sıcak suyu tencereye ezilmiş unu hızla karıştırarak ekle. 15-20 dakika pişir. 25-30 cm Çapında yayvan bir servis tabağını ıslat, üzerine pişmiş hamuru dök ve soğut.Not :  İsteğe göre hamurun miktarın ı azaltabilirsiniz.
Çorbanın Malzmeleri
3 kaşık un
2 kaşık tere yağı
3 bardak tavuk  suyu
2 badak su (istenilirse hepsi  tavuk suyundan yapılabilir)
1 haşlanmış ve didilmiş tavukgöğsü
1-2 kaşık salça
Tuz,karabiber ve bol acı pul biber (çorbanın özelliği acı olması)
½ limon suyu
Yapılışı
Yağı erit ve unu ekle sararıncaya  kadar yaklaşık 2-3 dakika kavur, salçayı ekle, tavuk eti, tavuk suyu, tuz ve kalan suyu sıcak olarak koyup kaynayana kadar karıştır. 5 dakika pişir, baharatı serp, limon suyunu gezdir, tekrar kaynayınca ocağı kapat. Hamur yanında servis yap.  
Çorbanın özel yeme şekli  hamur iledir, kaşığınıza biraz hamurdan üstüne  çorbadan alınarak yenmesi  tavsiye edilir…