Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Salatalar&Mezeler


MERCİMEK KÖFTESİ

malzemeler:
1    su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
dilediğiniz miktarda pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
marul veya roka

Yapılışı

1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın.
2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. üzerine mercimeği ekleyip karıştırın, kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin.
Bu arada 2  baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5 yemek kaşığı bier salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın. 5-6 sap yeşil soğanı  doğrayın.,bir demet maydanozu da aynı şekilde  kıyın. Bunları bir kenara koyun.

 Mercimekli karışımımıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun,harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin.  servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.



LOR KÖFTESİ

Malzemeler:
250 gr. lor
Taze soğan
Taze nane
3 diş sarımsak
Tuz,kimyon
Kıvırcık yaprakları
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Nane ve soğan ince kıyılır.Sarımsak doğranır,kimyon tuz eklenir,peynirle beraber hepsi iyice yoğurulur.Köfte şekli verilir,kıvırcık yapraklarının üstüne konarak zeytinyağı gezdirilir



YUMURTALI  KÖFTE

Malzemeler:
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 adet soğan
  • 3 adet yumurta
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 demet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet dilimlenmiş limon
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 su bardağı ılık su
  • tuz, karabiber
Hazırlanması:
Bulguru temizleyip yıkayın ve geniş bir tepsiye alın. Üzerine biber salçasını ekleyip iyice karıştırın. İçine ince doğranmış soğanı ilave edip yoğurun. Suyu da döküp bulgurlar şişinceye kadar yoğurmaya devam edin.Yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın. Zeytinyağlı tavada karıştırarak pişirin. Pişen yumurtayı da bulgurlara ekleyin, karıştırın. Limonun suyu, tuz, karabiber, ince ince doğranmış taze soğan ve maydanozu da ekleyip köfteyi iyice yoğurun.Elinizle şekil verip tabağa dizin.Dilimlenmiş limonla süsleyip servis yapın…